3.4.2025

הסרט "ממזרים חסרי כבוד"

"ממזרים חסרי כבוד" של קוונטין טרנטינו הוא יצירת קולנוע פורצת גבולות, המעניקה פרשנות ייחודית ומרתקת למלחמת העולם השנייה. מעבר לעלילת הנקמה הסוחפת ולסגנונו הוויזואלי המרהיב של טרנטינו, הסרט מתבלט במיוחד בזכות האופן שבו הוא משלב את תרבות הקולנוע כחלק אינטגרלי מהנרטיב ההיסטורי.

הקולנוע ככוח משמעותי בתקופה

טרנטינו אינו מסתפק בשחזור מדויק של התפאורה התקופתית, אלא חודר לעומק התודעה של התקופה וחושף את מקומו המרכזי של הקולנוע בחיי היומיום. הקולנוע מוצג ככוח רב עוצמה, המסוגל לעצב תודעה, להשפיע על רגשות ואף להוביל לשינויים היסטוריים.

  • חדר ההקרנה כזירת מפתח: אחד המקומות המרכזיים בסרט הוא חדר ההקרנה, המשמש כזירה להתכנסות של דמויות מפתח ולתכנון מהלכים דרמטיים. טרנטינו מדגיש את האווירה המיסטית והמסתורית של חדר ההקרנה, המהווה סמל לכוחו של הקולנוע ככלי להפצת רעיונות ולביצוע מניפולציות.
  • הקולנוע ככלי תעמולה: הסרט מציג את האופן שבו הנאצים השתמשו בקולנוע ככלי תעמולה רב עוצמה, במטרה לשלוט על תודעת הציבור ולהפיץ את האידיאולוגיה שלהם. טרנטינו משתמש בסצנות קולנועיות מתוך סרטים נאציים כדי להמחיש את השפעתו המהפנטת של הקולנוע על הצופים.
  • הקולנוע ככלי לנקמה: שיאו של הסרט מגיע בחדר הקולנוע, במבצע נועז בו שושנה דרייפוס מציתה את בית הקולנוע בו בכירי הנאצים נמצאים, ובכך מממשת את נקמתה. בכך, טרנטינו משתמש בקולנוע ככלי לנקמה סופית, ורומז על כוחו של הקולנוע לשנות מציאות.

אהבת הקולנוע כנרטיב מרכזי

מעבר לניתוח ההיסטורי, טרנטינו משלב בסרט את אהבתו האישית לקולנוע, המהווה נרטיב מרכזי לאורך העלילה. דמויות רבות בסרט, כמו קולונל הנס לנדה ושושנה דרייפוס, מגלות בקיאות רבה בעולם הקולנוע, וההתייחסויות לסרטים שונים שזורות לאורך הסרט.

  • הומאז'ים קולנועיים: טרנטינו מרבה לשלב בסרט הומאז'ים לסרטים קלאסיים מתקופת מלחמת העולם השנייה, כמו גם לסרטי מערבונים וסרטי פעולה. שילוב זה מעניק לסרט רובד נוסף של עומק ומשמעות, ומדגיש את השפעתו של הקולנוע על יצירתו של טרנטינו.
  • דיאלוגים קולנועיים: הדיאלוגים בסרט עשירים בהתייחסויות קולנועיות, המעידות על בקיאותם של הדמויות בעולם הקולנוע. טרנטינו משתמש בדיאלוגים אלו כדי להעמיק את אפיון הדמויות וליצור אווירה קולנועית סוחפת.

לסיכום

"ממזרים חסרי כבוד" הוא סרט ייחודי ופורץ דרך, המשלב בין נקמה היסטורית, סגנון ויזואלי מרהיב ואהבה אינסופית לקולנוע. טרנטינו מצליח ליצור חוויה קולנועית בלתי נשכחת, המעניקה פרשנות חדשה ומפתיעה לאחת התקופות האפלות בהיסטוריה האנושית.





המהפכה החזותית: שינוי תודעתי גדול מהמצאת הדפוס

ההיסטוריה האנושית רצופה נקודות מפנה ששינו את מהלך התרבות והחשיבה. אחת מהן, המצאת הדפוס, נחשבת לאבן דרך משמעותית בהפצת ידע ורעיונות. עם זאת, בעידן המודרני אנו עדים למהפכה תודעתית רחבה אף יותר – המעבר מחשיבה מילולית לחשיבה חזותית.

במשך אלפי שנים, התבססה התרבות האנושית על תקשורת מילולית, הן בכתב והן בעל פה. הדפוס, שהיווה המשך ישיר של כתב היד, רק העצים את השימוש במילים ככלי להעברת מידע. אולם, הטכנולוגיה המודרנית, עם התפתחותם של אמצעים חזותיים כמו טלוויזיה, קולנוע, צילום ובעיקר הסמארטפון, הביאה לשינוי דרמטי באופן שבו אנו תופסים את העולם ומעבדים מידע.

החשיבה החזותית, בניגוד לחשיבה המילולית, מתבססת על תמונות, סרטונים וייצוגים גרפיים אחרים. היא דורשת מאיתנו לפתח מיומנויות חדשות, כמו ניתוח ויזואלי, פרשנות של דימויים וסינתזה של מידע רב בו זמנית. המעבר הזה מחייב אותנו להתמודד עם כמויות אדירות של נתונים חזותיים, ולפתח יכולת מיון וסינון יעילה.

בעולם החזותי, הסיפור מקבל משנה תוקף. תמונות וסרטונים מספרים סיפורים באופן מיידי ומרתק, ומעוררים רגשות ותגובות עזות. היכולת להבין, ליצור ולצרוך סיפורים חזותיים בצורה הנכונה, הופכת למיומנות חיונית בעידן המודרני, שכן היא מאפשרת לנו להעביר מסרים בצורה יעילה ומשפיעה. התוכן הוא המלך גם בעידן זה.

המעבר לחשיבה חזותית משפיע על כל תחומי החיים, החל מחינוך ותקשורת ועד אמנות ופוליטיקה. הוא משנה את האופן שבו אנו לומדים, מתקשרים וצורכים מידע, ודורש התאמה של מערכות חברתיות וחינוכיות למציאות החדשה. המהפכה החזותית אינה רק שינוי טכנולוגי, אלא שינוי תודעתי עמוק. היא מעצבת את האופן שבו אנו חושבים, מתקשרים ומתנהגים, ודורשת מאיתנו לפתח מיומנויות חדשות ודרכי חשיבה יצירתיות.




29.3.2025

ניצולי השואה כגיבורי על: פרספקטיבה חדשה על גבורה והישרדות

השואה, תקופה אפלה ובלתי נתפסת בהיסטוריה האנושית, הותירה צלקות עמוקות בנפש העם היהודי. סיפוריהם של הניצולים, אלו ששרדו את התופת, מהווים עדות חיה לרוע, לסבל ולאובדן, אך גם לגבורה אנושית יוצאת דופן. לעיתים קרובות, הדימוי הרווח של ניצול השואה בתרבות הפופולרית נוטה להציג דמות שבורה, קורבנית, או אפילו משתפת פעולה,דימוי שהוטמע, בין השאר, דרך סיפורי הקאפו. אולם, קיימת פרספקטיבה נוספת, חשובה ומעוררת השראה, הרואה בניצולי השואה גיבורי על – אנשים ונשים שגילו תושייה, אומץ לב, כוח פיזי ונפשי בלתי רגילים, וסירבו להיכנע מול מכונת ההשמדה הנאצית.

ניצולי השואה גילו גבורה במציאות בלתי אפשרית. בין היתר, סיפורה של גולדה זנדמן, המופיע בספר ''גולדה גיבורת השואה'', מציג דוגמה חיה לניצולת שואה כגיבורת על. "אם צריך, תהיו חזקים כמו ברזל. אם צריך, תהיו רכים כמו חמאה" – מילים אלו, המלוות את גולדה, מסכמות את גמישות הנפש והיכולת האדפטיבית הנדרשת להישרדות בתנאים קיצוניים. גולדה, נערה יהודייה מלאת חיים, נשאבת מביתה החם אל מציאות אכזרית של מחנות עבודה וריכוז. אך היא מסרבת להיות קורבן פסיבי. היא מפגינה תושייה כסוחרת ממולחת ומבריחה נועזת, מתחכמת לרשויות, רוקמת קשרים מורכבים וניצבת מול המוות בעיניים פקוחות. סיפורה אינו רק תיעוד של אובדן וחורבן, אלא סיפור על נחישות, על מאבק הישרדות יומיומי, ועל ניצחון הרוח האנושית. גבורתה אינה טמונה בכוחות על-טבעיים, אלא בכוחה הפנימי, באומץ ליבה, ובסירובה לאבד צלם אנוש גם מול הזוועה.

ניתן למצוא הקבלות מעניינות בין סיפורי ניצולי השואה לבין הנרטיבים של גיבורי העל המוכרים מעולם הקומיקס והקולנוע. גיבורי על רבים, כמו ספיידרמן, בטמן או מגנטו (שבעצמו ניצול שואה), מתמודדים עם טראומות, אובדן וסביבה עוינת, ומפתחים יכולות יוצאות דופן, פיזיות ונפשיות, כדי לשרוד ולהגן על אחרים. הם פועלים במרחבים אורבניים מורכבים, מפגינים תעוזה ויכולת הסתגלות.

סיפורה של גולדה מצביע על חשיבות חוש המישוש והחוויה הפיזית האינטנסיבית בעולמם של גיבורי העל – הם חשים את העולם סביבם בצורה מועצמת, דרך מגע ישיר עם הסביבה, עם המכות והפיצוצים. ניתן לראות אנלוגיה מסוימת לחוויית הניצולים, שגופם ונפשם חוו את המציאות הפיזית הקשה של המחנות – הרעב, הקור, עבודות הפרך, האלימות – באופן בלתי אמצעי וקיצוני. ההישרדות הפיזית והנפשית במחנות דרשה חידוד חושים, ערנות מתמדת, ותגובה מהירה לסכנות, בדומה ל"חוש העכביש" של ספיידרמן או ליכולותיו של דרדוויל.

לאורך ההיסטוריה, דמויות של גיבורים ומיתוסים סיפקו מסגרות להתמודדות עם משברים ושינויים. דמויות כמו שמשון הגיבור, אבירי ימי הביניים, טייסי קרב או חלוצי החלל, שימשו מוקד להערצה ולחיקוי. גיבורי העל המודרניים, בין אם בקומיקס או בקולנוע ("מלחמת הכוכבים", היקום של מארוול), ממלאים צורך אנושי בסיסי זה. הם מציעים נרטיבים של התגברות על מכשולים, מאבק בין טוב לרע, והגנה על ערכים.

בהקשר של השואה, הדימוי של הניצול כגיבור על מאפשר לנו להתחבר לסיפורי ההישרדות לא רק מתוך הזדהות עם הסבל, אלא גם מתוך הערכה עמוקה לכוחות הנפש והגוף שנדרשו כדי לשרוד. זהו נרטיב המאפשר לקום מתוך האפר, למלא את החלל שהותירה השואה, ולהדליק "נר זיכרון" המורכב מסיפורי גבורה אישיים וקולקטיביים. במקום להתמקד רק בתדמית הקורבנית או בשאלות מורכבות של שיתוף פעולה, ראיית הניצולים כגיבורי על מאירה באור חדש את גבולות האנושיות, הנשיות והגבורה, ומציעה מודל מעורר השראה של תקווה וחוסן.

סיפורי ניצולי השואה הם הרבה יותר מתיעוד היסטורי של זוועות. הם טומנים בחובם סיפורי גבורה יוצאי דופן, של אנשים רגילים שהפכו לגיבורים בעל כורחם. בדומה לגיבורי העל מעולם הפנטזיה, הם התמודדו עם רוע בלתי נתפס, גילו תושייה וכוחות נפש אדירים, ונאבקו על חייהם ועל צלםהאנוש שלהם. אימוץ הפרספקטיבה הרואה בניצולים גיבורי על אינה באה להמעיט מחומרת הסבל והאובדן, אלא להעצים את רוח האדם, להדגיש את כוח ההישרדות, ולהציב מודל של גבורה ותקומה לנו ולדורות הבאים. סיפורים כמו זה של גולדה זנדמן מזכירים לנו את הפוטנציאל האנושי הטמון בנו, גם ברגעים האפלים ביותר, ואת חשיבות הזיכרון ככוח מעצב ומחזק.





9.3.2025

ארבעת הבנים בהגדה כמודל לקבלת החלטות בצבא


בהגדה של פסח מופיעים ארבעה בנים:

חכם

רשע

תם 

שאינו יודע לשאול


ניתן לראות את ארבעת הבנים כמודל לקבלת החלטות בצבא, המבוסס על ארבעה עמודי תווך: מודיעין, קבלת החלטות, פיקוד ושליטה וביצוע.

  • החכם: מייצג את איסוף המודיעין. בדומה לחכם השואל ומעמיק, המודיעין אוסף ומנתח מידע קריטי לקבלת החלטות.

  • הרשע: מייצג את קבלת ההחלטות, לרוב על ידי דרג מדיני או פיקודי בכיר. בדומה לרשע המערער, החלטות אלו יכולות להיות נועזות ואף שנויות במחלוקת.

  • התם: מייצג את פיקוד השליטה, האחראי על העברת הפקודות מהמטה לשטח. בדומה לתם הפועל בפשטות, תפקידם הוא להבטיח שההוראות יבוצעו כנדרש.

  • זה שאינו יודע לשאול: מייצג את הלוחמים בשטח, המבצעים את הפקודות. בדומה למי שאינו שואל, תפקידם הוא לבצע את המשימה ללא עוררין. יש לכך שתי סיבות:

    • במסגרת תפקידם, עליהם לבצע ללא שאלות.

    • בפועל, הם המבצעים ולכן, הם יודעים הכל בשטח, ואין להם צורך אמיתי בשאילת שאלות.

באמצעות מודל זה, ניתן להבין טוב יותר את תהליך קבלת ההחלטות הצבאי ואת תפקידו של כל גורם בו.








ארבעת הבנים בהגדה של פסח כמודל לקבלת החלטות בצבא

בהגדה של פסח מופיעים ארבעה בנים:

חכם
רשע
תם 
שאינו יודע לשאול

ניתן להקביל את המספר 4 גם לארבעת רוחות השמיים: צפון, דרום, מזרח, מערב. זאת גם בשילוב הקבלה לארבעת חדרי הלב. האדם מצוי תמיד בצומת דרכים. הבחירה בכיוון הנכון היא משימה קשה, אך הוא חייב לקבל את ההחלטה לגבי הדרך בכוחות עצמו.

4 הוא גם מספר היסודות הבסיסיים האלכימיים: אויר, אש, אדמה, מים.

בעולם המודרני המיספר 4 מתקשר לשרטוט הרשת, הגריד, שבאמצעותו אנו ממפים את העולם ונותנים לכל מקום ציון במספרים של אורך ורוחב. במקביל זאת גם צורת השתי וערב שבה אנו בונים את העולם ההנדסי שבו אנו חיים על פי קווים ישרים ומצטלבים, מחפצים וכלים עד לבניינים ודרכים. מכאן גם שהמספר 4 מתקשר אל חוש המישוש, שהוא הבסיסי מבין חמשת החושים של האדם. חוש המישוש מתפתח באדם בשלבי גדילתו הראשונים, כאשר הוא מזדהה עם העולם יותר מאשר עם עצמו. 

ניתן לראות את ארבעת הבנים כמודל לקבלת החלטות בצבא, המבוסס על ארבעה עמודי תווך: מודיעין, קבלת החלטות, פיקוד ושליטה וביצוע.

  • החכם: מייצג את איסוף המודיעין. בדומה לחכם השואל ומעמיק, המודיעין אוסף ומנתח מידע קריטי לקבלת החלטות.

  • הרשע: מייצג את קבלת ההחלטות, לרוב על ידי דרג מדיני או פיקודי בכיר. בדומה לרשע המערער, החלטות אלו יכולות להיות נועזות ואף שנויות במחלוקת.

  • התם: מייצג את פיקוד השליטה, האחראי על העברת הפקודות מהמטה לשטח. בדומה לתם הפועל בפשטות, תפקידם הוא להבטיח שההוראות יבוצעו כנדרש.

  • זה שאינו יודע לשאול: מייצג את הלוחמים בשטח, המבצעים את הפקודות. בדומה למי שאינו שואל, תפקידם הוא לבצע את המשימה ללא עוררין. יש לכך שתי סיבות:

    • במסגרת תפקידם, עליהם לבצע ללא שאלות.
    • בפועל, הם המבצעים ולכן, הם יודעים הכל בשטח, ואין להם צורך אמיתי בשאילת שאלות.

באמצעות מודל זה, ניתן להבין טוב יותר את תהליך קבלת ההחלטות הצבאי ואת תפקידו של כל גורם בו.





19.2.2025

הנוף האוירי בקולנוע

 

נופי קולנוע פנורמיים הם חלק חשוב מסרט הקולנוע. הם יכולים לשמש כדי ליצור תחושה של יופי, רוחב, עומק, הוד וקסם. "2001: אודיסיאה בחלל" [1968], וסרטי מדע בידיוני רבים נוספים העוסקים בטיסה בחלל, משלבים נופים פנורמיים של כדור הארץ, כפי שנראה מהחלל, נופים המשמשים כדי ליצור תחושה של קנה מידה עצום, וגם כדי להדגיש את קטנותו של האדם בתוך היקום.




הסרט "2001: אודיסיאה בחלל" - כדור הארץ נראה מרחוק במבט פנורמי





המבט האוירי הוא כלי קולנועי רב עוצמה, המאפשר לבמאים ליצור מגוון רחב של אפקטים ויזואליים וסיפוריים. הוא יכול לשמש ליצירת תחושה של מרחב, עומק, תנועה ודרמה.

למשל, צילום  אוירי יכול להדגיש את גודלו ועוצמתו של נוף טבעי, לחשוף את הפערים החברתיים בתוך עיר גדולה, או ליצור תחושה של איום וסכנה בסצנת מרדף.

באמצעות המבט האוירי, במאים יכולים לתמרן את תפיסת הפרספקטיבה של הצופים. הם יכולים לשחק עם גודל יחסי, זוויות צילום ועומק שדה כדי ליצור אשליות אופטיות ולעורר רגשות מסוימים.

למשל, צילום  אוירי של דמות קטנה הולכת לבדה במדבר יכול ליצור תחושה של בדידות וחוסר אונים, בעוד שצילום  אוירי של קהל עצום בהפגנה יכול ליצור תחושה של עוצמה וסולידריות.

המבט האוירי יכול לשמש גם ככלי נראטיבי חשוב. הוא יכול לשמש כדי להציג את העלילה מנקודת מבט רחבה יותר, לחשוף מידע חשוב שאינו נגיש לדמויות, או ליצור אפקטים דרמטיים של הפתעה וגילוי.

למשל, בסרט "פסיכו" של אלפרד היצ'קוק, המבט האוירי משמש כדי לחשוף את מיקומו המבודד של המלון ואת הסכנה האורבת לגיבורה.

המבט האוירי נפוץ במיוחד בז'אנרים קולנועיים מסוימים, כמו סרטי מלחמה, מערבונים וסרטי מדע בדיוני. הוא מאפשר לבמאים ליצור סצנות מרהיבות ועוצרות נשימה, ולהעביר את הצופים לעולמות דמיוניים. למשל, בסרטי "מלחמת הכוכבים", המבט האוירי משמש ליצירת קרבות חלל מרשימים ומלאי אקשן.

התפתחות הטכנולוגיה הקולנועית, ובמיוחד המצאת הרחפן והמצלמה הדיגיטלית, הרחיבה את האפשרויות היצירתיות של המבט האוירי בקולנוע. כיום, במאים יכולים ליצור צילומים  אויריים מורכבים ומתוחכמים יותר מאי פעם. 


המבט האוירי המודרני הוא תוצאה של שני תהליכים טכנולוגיים: אוטומציה של דרכי הראייה והרחבת טווח הראייה האנושית. האוטומציה של דרכי הראייה החלה עם המצאת המצלמה באמצע המאה ה-19. המצלמה אפשרה לאנשים לצלם תמונות של העולם מנקודת מבט חדשה, של צופה בלתי מעורב. הרחבת טווח הראייה האנושית החלה עם המצאת הכדור הפורח בשלהי המאה ה-18. הכדור הפורח אפשר לאנשים לראות את העולם מנקודת מבט גבוהה יותר, המעניקה תובנה חדשה על המרחב. המבט האוירי בקולנוע הוא שילוב של שני התהליכים הללו. לכך יש להוסיף כי המצלמה הקולנועית הממוקמת גבוה מאפשרת ליצור תמונות קולנועיות של העולם מנקודת מבט גבוהה. 

ההיסטוריה של המבט האוירי בקולנוע מתחלקת לשלושה שלבים:

שלב הניסוי [1898–1914]: בשלב זה, במאים קולנועיים התנסו בטכניקות שונות של צילום אוירי. הם השתמשו בכדורים פורחים, ספינות אויר ומטוסים, כדי לצלם את העולם מנקודות מבט חדשות ומפתיעות.

שלב ההתפתחות [1914–1939]: בשלב זה, טכניקות הצילום האוירי הפכו למפותחות יותר. במאים קולנועיים השתמשו בטכניקות אלו כדי ליצור אפקטים מיוחדים ולספר סיפורים חדשים.

שלב ההתמקדות הקולנועית [1939–היום]: המבט האוירי הפך לחלק אינטגרלי מהקולנוע. הוא משמש במגוון רחב של סרטים, החל מסרטי תעודה וכלה בסרטי קולנוע.

המבט האוירי בקולנוע הוא יותר מסתם עניין של חזון. הוא גם עניין של סנסציה. תחושת המעוף היא מרכזית במבט האוירי, כמו גם ההנאה הנחווית מהתבוננות בכדור הארץ מנקודת מבט יוצאת דופן. ההנאה המסוימת של המבט הקולנועי, בכל הנוגע למבט האוירי, טמונה בתנודה בין תפיסה חזותית סטאטית לתפיסה תנועתית.

הקולנוע הופיע בתקופה שבה הייתה התמקדות רבה בכיבוש השמים ובשחרור המבט האנושי מהמגבלות הפיזיות שלו. כבר ב-1898, האחים לומייר צילמו סרט קצר מכדור פורח קשור לקרקע. הסרט צולם מנקודת מבט אנכית, מה שאפשר לצופה לראות את הנוף בצורה שונה מאוד מזו שהוא רואה בדרך כלל. הסרט מציג תנועה הן בתוך גונדולת הנשיאה והן מחוצה לה. התנועה בתוך הגונדולה נוצרת על ידי הנוסעים, והתנועה מחוצה לה נוצרת על ידי האנשים והרכבים שנעים על הקרקע. הסרט ממחיש גם את האופן שבו נראה החלל מנקודת מבט אנכית. קו האופק נעלם, והעולם נראה כשטוח יותר ומסודר יותר. הסרט חושף, אולי לראשונה, את הממדים התנועתיים והקבועים הממשיים של החוויה האווירית במרחב.

הקולנוע, בזכות חופש האפשרויות והניידות חסרי התקדים שלו, הפך לדרך המקובלת להעברת החוויה האוירית, יחד עם חוסר היציבות של נקודת המבט הנלווית לכך. האנכיות של נקודת המבט היא במקור סוג מוזר של אפקט חזותי, מעין מיזוג ייחודי של ראייה מאקרוסקופית והתבוננות מיקרוסקופית. התבוננות בעולם מלמעלה מאפשרת הרחבה חסרת תקדים של שדה הראייה, אך היא גם גורמת לעולם להיראות קטן יותר ומרוחק יותר. הקולנוע הקדום שמר על שילוב בין ה"אני רואה" עם ה"אני עף". התחום היה רחוק מלהיות מוגבל לייצוג קולנועי, והיה קשור לשאלה הרחבה יותר של תרבות חזותית.

התפתחות הצילום האוירי בקולנוע עד 1914 הובילה למצגות מרהיבות ומשמעותיות ביותר. כבר לפני מלחמת העולם הראשונה, צלמים אחדים החלו לצייד ספינות אויר, ולאחר מכן מטוסים, במצלמות קולנוע, כדי לחקור את התחושה של טיסה חופשית במרחב. מאמר משנת 1911 מספר על צילומי טיול אוירי בצרפת החקלאית, על סיפון מטוסים שונים. הצילומים שהוצגו היו טובים מאוד מבחינת מרכיבי איכות הצילום שלהם, כמו הבהירות והחדות. הם היו טובים מבחינת האיכות התיעודית שלהם, למטרות תצפית, טופוגרפיה, וסיור. מאמר שני, משנת 1912, מתמקד בנושאים טכניים של צילום אוירי. אחד הקשיים העיקריים בצילום אוירי הוא הצורך להשתמש במצלמה בעלת זווית רחבה כדי לתפוס את כל התמונה. חשוב להשתמש במצלמה בעלת מהירות תריס מהירה, כדי למנוע טשטוש כתוצאה מתנועות המטוס. בעשורים הראשונים של המאה ה-20, אמונה כמעט עיוורת באובייקטיביות של שיטות של שכפול ממוכן, כמו צילום וקולנוע, רק הדגישה את הנטייה התכליתית שראתה בדימויים רחבי ידיים שהתקבלו מהאויר את התחליף הטבעי למפות כרטוגרפיות. עם זאת, התמונות הללו התבררו לעתים קרובות כפחות "קריאות" ממפה קונבנציונלית. לדוגמה, כאשר בוחנים מבנים גדולים ממבט אנכי לחלוטין, אי אפשר לזהות אותם, כי הם מופיעים כצורות גאומטריות דו מימדיות.

ב-1918, לאחר סיום מלחמת העולם הראשונה, החלו סרטים אויריים להופיע באופן נרחב יותר בקולנוע. אחד הפרויקטים המשמעותיים ביותר בתחום זה היה סדרת הסרטונים "בספינת אויר מעל שדות הקרב", שהופקה על ידי הקולנוע הצבאי הצרפתי. הסדרה, שצולמה בין 1918 ל-1919, מתעדת את ההרס שנגרם בצרפת במהלך המלחמה. הסרטון הראשון בסדרה מתאר את המסע של ספינת אויר מעל צרפת, החל בפריז וכלה באזורי החזית. הסרטון השני מתאר את שדות הקרב של הסום, ואילו הסרטון השלישי מתאר את שדות הקרב של איפר. הסרטון הרביעי והאחרון מתאר את תהליך השיקום של צרפת לאחר המלחמה. הסרטונים בסדרה עושים שימוש בנקודת מבט אוירית כדי להציג את ההרס שנגרם בצרפת בצורה דרמטית. הצילומים מראים את הבתים ההרוסים, הכנסיות החרבות והשדות המוזנחים. הם גם מציגים את הגופות של החיילים שנהרגו בקרבות. הסרטונים היוו מסמך היסטורי חשוב, והם שימשו גם למטרות תעמולה. הם הדגישו את גודל ההרס שנגרם במלחמה, וכן את הצורך בשיקום המדינה. הסרטונים בסדרה צולמו באמצעות מצלמות קולנוע מיוחדות שפותחו עבור צילום אוירי. המצלמות היו בעלות זווית רחבה, ומהירות תריס גבוהה. הצילומים בסדרה היו מאתגרים מבחינה טכנית. ספינת האויר הייתה מוגבלת בתנועותיה, והצלמים נאלצו להתמודד עם רוחות חזקות ועם תנודות שלה. 




"בספינת אוויר מעל שדות הקרב" (1918-19)





סדרת הסרטונים הזאת הייתה בעלת השפעה משמעותית על התפתחות הצילום האוירי בקולנוע. הם הראו את הפוטנציאל של הצילום האוירי ליצור תמונות דרמטיות ומדויקות של אירועים היסטוריים. הם גם השפיעו על התפתחות הצילום האוירי למטרות תעמולה. הם הדגימו כיצד ניתן להשתמש בצילום אוירי כדי להציג את המציאות בצורה דרמטית ומניפולטיבית. מבחינה קולנועית ספציפית, סרטונים אלה מהווים ציון דרך חשוב בהתפתחות הצילום האוירי בקולנוע. הם היו הראשונים שעשה שימוש נרחב בצילומי מעקב אוירי. צילומי המעקב האוירי בהם ייחודיים בכך שהם מצליחים ליצור תחושה של תנועה חופשית ומלאת אנרגיה. הצילומים חולפים על פני שטחים נרחבים, תוך שהם מדגישים את הנזק שנגרם למרחב. השימוש בצילומי מעקב אוירי איפשר למצלמה ליצור תחושה של אינטימיות עם הצופה. הצופה מרגיש כאילו הוא טס יחד עם ספינת האויר, ומתבונן בהרס ממעוף הציפור. הסרטונים גם היו מקור לפנטזיה. הצילום האוירי מאפשר לצופה לראות את העולם מנקודת מבט חדשה. הצופה יכול לראות את העולם כפי שהוא אינו רואה אותו בדרך כלל, מנקודת מבט שמעל ומעבר לעולם האנושי. הסרטונים המחישו את הפוטנציאל של הצילום האוירי ליצור תחושה של חופש ושל התעלות. הצילומים אפשרו לצופה להרגיש כאילו הוא יכול לעוף מעל העולם, ולראות אותו ממעוף הציפור. סרטוני "בספינת אויר מעל שדות הקרב" השפיעו רבות גם על הקולנוע האוונגרדי. האוונגרדיסטים ראו בסרטונים אלה את הפוטנציאל של הצילום האוירי ליצור צורות חדשות של אמנות קולנועית. האוונגרדיסטים השתמשו בצילומי מעקב אוירי כדי ליצור תחושה של תנועה חופשית ומלאת אנרגיה. הם גם השתמשו בצילומי מעקב אוירי כדי ליצור תחושה של אינטימיות עם הצופה.

ההתמקדות הקולנועית הצילום האוירי התמסדה בשנות ה-1920, בפרט באמצעות ה''עיר'' כנושא מרכזי. יוצרי קולנוע רבים ראו בעיר מקום מאתגר וחדשני לצילום, וסרטונים אויריים איפשרו להם לראות את העיר מזווית חדשה. 


דוגמאות בולטות לשימוש בצילום אוירי בקולנוע של התקופה כוללות את הסרטים הבאים:

"ברלין: סימפוניה של עיר גדולה" [1927], הוא סרט של וולטר רוטמן, המשתמש במראות אויריים כדי להציג את העיר הגרמנית מזווית חדשה, וכולל נקודת מבט אוונגרדית.

''גורדי השחקים'' [1929] הוא סרטון יומן חדשות קולנועי, מאת חברת ''גומונט'', המציג צילום אוירי של גורדי השחקים בשיקגו.

''לטוס מעל ניו יורק'' [1932] ו''מתחת לשלג'' [1934] הם שני סרטוני אקטואליה נוספים, מאת חברת ''פאת'ה'', המציגים צילומים אוירי של ניו יורק.




"לטוס מעל ניו יורק" (1932)









16.2.2025

צורת האמפיתאטרון הטבעי של מפרץ חיפה



האמפיתאטרון מציע פשרה עיצובית אלכסונית בין המימדים האופקי והאנכי של המרחב. זהו מבנה הבנוי בצורת חצי מעגל או מעגל שלם, עם מושבים בשיפוע יורד לעבר במה במרכז הנמוך.

בעידן ההלניסטי אמפיתאטרונים היו חלק חשוב מהחיים. הם שימשו כמרכזים חברתיים ותרבותיים, וסיפקו בידור והנאה לאנשים מכל הרקעים, באמצעות קרבות גלדיאטורים, מופעי ספורט, והצגות תיאטרון. לאחר חורבן האימפריה הרומית הוזנחו מבני האמפיתאתרון הרבים שנבנו בכל עיר.


האמפיתאטרון העתיק באפידאורוס, יוון


בעיר המודרנית אמפיתאטרונים עתיקים, כמו בקיסריה, שופצו, והפכו לסמל של היסטוריה, תרבות וקהילה. הם משמשים כיום לאירוח מופעי תרבות כמו מוזיקה, מחול, ותיאטרון.


בימינו נבנים גם אמפיתאטרונים חדשים, למטרות שונות. איצטדיון הכדורגל הוא הגדול, הנפוץ והחשוב ביותר ביניהם. 


ערי נמל הגולשות אל מפרץ, כמו ריו דה ז'נירו וחיפה, הן בעלות מבנה טופוגרפי של אמפיתיאטרון טבעי. בחיפה, היציעים הם הרי הגליל והכרמל, והבמה במרכז התחתית היא עמק זבולון, המפרץ, והנמלים. תכנון המטרופולין חיב להיות מבוסס על עיקרון זה.



ריו דה ז'נירו



ההמשך הטבעי של האמפיתאטרון הטבעי הוא מחוף הים לעבר העולם התת-ימי. העולם התת-ימי הוא תמונת ראי של העולם על פני האדמה. שוניות האלמוגים הן אמפיתאטרונים תת-ימיים, בהם רוחשים דגים צבעוניים בנופים מרהיבים. 



צוללן מעל שונית אלמוגים



חיפה היא מטרופולין אמפיתיאטרוני טבעי, ועשויה לשגשג כמרכז תרבות, מסחר ותיירות בינלאומי, במידה ותנצל את באורח מיטבי את משאבי הטבע הייחודיים לה, של הרמוניה בין הים, ההר והעמק.



חזון לפיתוח מטרופולין חיפה על פי מודל האמפיתיאטרון הטבעי





14.1.2025

איך הטכניקולור עזר להביס את הנאצים


הוגי דעות מסוימים טוענים כי הנאצים שאפו לעצב את אירופה הכבושה בדמות חזון סינמטי משלהם,  והטכניקולור,  טכנולוגיית צבע אמריקאית מתקדמת,  הייתה בין הגורמים שתרמו למפלתם.  הסיבה לכך נעוצה באיכותה העדיפה של הטכניקולור על פני טכנולוגיית הצבע הגרמנית המקבילה, אגפאקולור.

לקולנוע נודע תפקיד מרכזי במלחמת העולם השנייה,  והוא שימש ככלי תעמולה רב עוצמה הן בידי בעלות הברית והן בידי הנאצים.  סרטים צבעוניים,  בזכות ייצוגם הריאליסטי יותר של העולם,  אפשרו לצופים להתחבר לסיפור בצורה עמוקה יותר,  לעורר מגוון רחב של רגשות,  ולעצב את תפיסת המציאות שלהם.

סרטים הוליוודיים צבעוניים,  שצולמו בטכניקולור,  הציגו את ארצות הברית כמעצמה טכנולוגית ותרבותית,  עודדו גיוס לצבא,  תרמו ללכידות הלאומית,  וגיבשו תמיכה במאמץ המלחמתי.  זאת ועוד,  בעולם שהפך ל"סינמטי",  בו דימויים קולנועיים עיצבו את המציאות יותר מאי פעם,  הנאצים אימצו תפיסת עולם סינמטית משל עצמם,  ויישמו אותה באופן שיטתי בכל תחומי החיים,  כולל בתכנון וביצוע הפתרון הסופי.  הקפדה על ניראות חזותית אופיינה את כל שלבי המנגנון הנאצי,  ממחנות הריכוז ועד למחנות ההשמדה.

טכניקולור הייתה טכנולוגיית צבע פורצת דרך בתקופתה, והעניקה לסרטים הוליוודיים מראה עשיר וחי, שונה מאוד מהצבעים הגסים יותר שאפיינו סרטים גרמניים. לגרמנים הייתה טכנולוגיית צבע משלהם, אגפאקולור. היא הומצאה במקביל להמצאת הטכניקולור, ושימשה גם היא לצילום סרטים ותעמולה, אך הסרטים ההוליוודיים הצבעוניים, בזכות הטכניקולור, היו טבעיים וזוהרים הרבה יותר. 

הצבע העצים את תפיסת הפרספקטיבה,  אותה יכולת אנושית להבין ולהתמודד עם מושגים ובעיות במרחב תלת-ממדי.  באופן זה,  הצבע העניק לסרטים עומק ומימד נוסף,  שחיזקו את השפעתם על הצופים.  בארצות אירופה הכבושות,  כמו צרפת,  בהן הוקרנו סרטים אמריקאיים לצד סרטים גרמניים,  האיכות הטכנולוגית של הצבע שימשה כמדד לעליונותה של כל אחת מהמעצמות.

סרטים אפיים רחבי יריעה,  אמריקאיים וגרמניים כאחד,  השתמשו בצבע כדי להעצים את חוויית הצפייה  ולהעניק לסיפורים  היסטוריים  ומיתולוגיים  אמינות  ויעילות רבה יותר.  הצבע  הוסיף  לסרטים אלה  ערך רב  בעיני הצופים,  וסייע להם  להתחבר  לתוכן  ולמסרים  שהועברו.  יתרה  מכך,  הצבע  אפשר  להציג  את  מעוף  הרוח  האנושית,  מוטיב  חוזר  בסרטי  ילדים  ונוער  רבים,  באופן  משכנע  וחי  יותר,  ובכך  לחזק  את  המסר  של  חופש  ותקווה.

קשה  לטעון  שטכניקולור  לבדה  הכריעה  את  המלחמה,  אך אין  ספק  שאיכותה  העדיפה  תרמה  לעליונות  התעמולתית  והתרבותית  של  ארצות  הברית,  וסייעה  לה  להשיג  ניצחון  לא  רק  בשדה  הקרב,  אלא  גם  במאבק  על  דעת  הקהל.


יש דמיון מסוים בין השפעת טכניקולור במלחמת העולם השנייה לבין השפעת טכנולוגיית Industrial Light & Magic (ILM) של ג'ורג' לוקאס. בשני המקרים, טכנולוגיה אמריקאית חדשנית ופורצת דרך תרמה לביסוס מעמדה של ארצות הברית כמעצמה מובילה. טכניקולור העניקה לסרטים הוליוודיים יתרון ויזואלי משמעותי, ו-ILM חוללה מהפכה באפקטים המיוחדים בקולנוע.  שתי הטכנולוגיות השפיעו רבות על התרבות הפופולרית. טכניקולור יצרה חווית צפייה עשירה ומרהיבה, ו-ILM פתחה עולם חדש של אפשרויות ויזואליות בקולנוע ובטלוויזיה. שתי הטכנולוגיות תרמו לתדמיתה של ארצות הברית כמעצמה חדשנית ויצירתית, המסוגלת להוביל בתחומים טכנולוגיים ותרבותיים.




11.1.2025

הקישור היבשתי למפרץ: חלום או חזיון תעתועים?


המלחמה בעזה נתפסת כיוזמה של חמאס, ללא קישור למצרים או ליוזמת השלום בין ישראל לסעודיה, הכוללת הצעה ליצור אלטרנטיבה לתעלת סואץ באמצעות נתיב יבשתי, דרך סעודיה, בין המפרץ הפרסי לים התיכון. זאת, למרות שניסיון העבר מלמד על הקשיים הכרוכים בהחלפת נתיבי מים מרכזיים. דוגמאות לכך הן: טורקיה -  מנסה לקדם הקמת תעלת מים שתתחרה בתעלת בוספורוס. ניקרגואה - יוזמה סינית לחפור תעלה שתתחרה בתעלת פנמה נתקלת בקשיים. תאילנד - תוכנית לחפור תעלה שתהווה אלטרנטיבה לנתיב דרך מיצרי מלאקה נתקלת בהתנגדות. ניסיון העבר מלמד שיוזמות כאלו מתקשות להתממש, בין היתר בשל חששות גיאופוליטיים וכלכליים.

אמנם הפרויקטים שהוזכרו אכן שונים מנתיב יבשתי, כמו כזה שיקשר את המפרץ הפרסי לים התיכון. מדובר בנתיבים ימיים אלטרנטיביים, בעוד שהנתיב היבשתי המוצע הוא מסוג אחר לגמרי. דוגמה לכך היא מסילת הרכבת במקסיקו, המחברת בין האוקיינוס השקט לאוקיינוס האטלנטי ותהווה תחרות לתעלת פנמה בתחום תעבורת המכולות. עם זאת, חשוב לציין שגם נתיבים יבשתיים יכולים להתחרות בנתיבים ימיים, ולעיתים אף להוות חלופה נוחה יותר.  אכן, הקמת נתיב יבשתי עשויה לעורר פחות התנגדות ביחס לנתיב ימי חלופי, בין היתר משום שהיא פחות מאיימת על האינטרסים של המדינות השולטות בנתיבים הימיים הקיימים, בעיקר מכיוון שהיקף התעבורה בנתיב יבשתי נמוך יותר מאשר בנתיב ימי.  ובכל זאת, כל פרויקט תחבורה בסדר גודל בינלאומי, שמטרתו להתחרות בנתיב קיים, צפוי לעורר התנגדויות וקשיים משמעותיים, הן ברמה הגיאופוליטית והן ברמה הכלכלית. זאת גם עקב חוסר הוודאות הכרוכה בעתיד תעבורת המכולות, ההופכת להיות אוטונומית. 

שליטה בנתיבי מים מרכזיים היא מקור כוח משמעותי, והמעצמות לא מוותרות עליו בקלות. הקשר של נתיבי המים הבינלאומיים לסכסוכים בינלאומיים רחבי היקף הוא רב: דוגמאות: סין מנסה להרחיב את השפעתה באזורים אסטרטגיים, כולל נתיבי מים חשובים, והמאבק שלה על השליטה בים סין הדרומי קשור לשליטה במיצרי מלקה. ארצות הברית רואה בתעלת פנמה נתיב מים בינלאומי שהוא נכס אסטרטגי וחיוני לשמירה על הסדר העולמי,  ונשמעים בה קולות גוברים להחזרת הריבונות על התעלה. היא עלולה להתנגד ליוזמות שעלולות לאיים על האיזון הקיים בחופש השיט.

מנקודת מבט של מעצמה כמו רוסיה, המעבר מנתיב מים בינלאומי כמו מיצרי הבוספורוס לנתיב מים לאומי ממערב לאיסטנבול, כמו שטורקיה שואפת לבנות, עלול להתפרש כאובדן חלקי של חופש התנועה שלה. הנה כמה סיבות לכך: שליטה - נתיבים לאומיים נתונים לשליטתן הבלעדית של המדינות שבהן הם עוברים. מדינות אלו יכולות להטיל מגבלות, אגרות, או אפילו לסגור את הנתיב למעבר ספינות של מדינות אחרות, מה שעלול לפגוע באינטרסים של מעצמות כמו רוסיה. כלכלה - אגרות המעבר בנתיבים לאומיים עשויות להיות יקרות יותר. ביטחון - מעצמות מעוניינות שנתיבי מים מרכזיים יישארו פתוחים למעבר חופשי כדי להבטיח את יכולתן להעביר סחורות וכוחות צבאיים באופן חופשי. שליטה של מדינה אחת בנתיב עלולה לאיים על ביטחונן. לכן יתכן שמלחמת רוסיה-אוקראינה, שהיא בחלקה גם מלחמה על השליטה בים השחור, פרצה גם בגלל שאיפת ארדואן להקים את התעלה האלטרנטיבית למיצרי הבוספורוס. 

באופן בלתי נמנע, חלופה יבשתית לתעלת סואץ שתעבור דרך ישראל תביא גם לכך שיוקם נמל ענק בעזה, שיביא לפריחה כלכלית ברצועה, יצירת מקומות עבודה ופיתוח תשתיות. הרעיון של נתיב תחבורה יבשתי בין המפרץ לישראל, עם נמל ענק בעזה, הוא רעיון מפתה לכאורה. יש לו פוטנציאל להביא שלום ורווחה גם לתושבי עזה, עד לרמה שהיא תהפוך ל''סינגפור'' של האזור. 

מצרים, עם זאת, עלולה להתנגד לפרויקט. הסיבה העיקרית לכך היא החשש מפגיעה בהכנסות מתעלת סואץ, שהיא מקור הכנסה משמעותי למצרים. האינטרסים המצריים  הם: שמירה על מונופול - מצרים מעוניינת לשמור על מעמדה כנתיב המעבר הימי המרכזי בין אסיה לאירופה. הכנסות - תעלת סואץ מניבה למצרים הכנסות עצומות, והיא לא תרצה שפרויקט אחר יתחרה בה. השפעה אזורית - מצרים רואה עצמה כמנהיגה אזורית, ופרויקט שיפחית את חשיבותה עלול לפגוע במעמדה.

הרעיון של נתיב יבשתי בין המפרץ לישראל עם נמל בעזה הוא בעל פוטנציאל עצום, אך הוא נתקל במכשול משמעותי בדמות האינטרסים המצריים. אין סיכוי לשכנע את מצרים שהוא לא יפגע באינטרסים שלה, ויביא לה תועלת כלכלית ופוליטית.

רעיון עתידה המדיני והכלכלי של רצועת עזה, מהרגע שתשוחרר מהלחץ להפוך ל"סינגפור", ותתמקד בכלכלה שמבוססת על ייצור מקומי וסחר עם מצרים וישראל, מציג גישה פרגמטית ומעשית יותר לפיתוח כלכלי וליציבות אזורית, שלפיה הסכסוך בינה למדינת ישראל ידעך מעצמו. הנה כמה יתרונות פוטנציאליים לגישה זו: ריאליות - מודל "סינגפור" דורש תנאים ספציפיים שקשה לשחזרם בעזה, כמו יציבות פוליטית, מערכת משפט חזקה ותשתית מתקדמת. התמקדות בייצור מקומי וסחר אזורי מציעה דרך ריאלית יותר להשגת צמיחה כלכלית. ביטול החלום להפוך ל''סינגפור'' הוא ביטול השאיפות הלאומיות הגרנדיוזיות של רצועת עזה. לעומת זאת, הוא מציע יתרונות אחרים: ניצול יתרונות יחסיים - עזה יכולה למנף את משאביה הקיימים, כמו כוח אדם זול, קרבה גיאוגרפית לשווקים גדולים ומסורת חקלאית, כדי לפתח תעשיות מקומיות ולייצא מוצרים ושירותים למצרים וישראל. הפחתת תלות - התמקדות בסחר אזורי יכולה להפחית את התלות של עזה בסיוע בינלאומי ובגופים חיצוניים, ובכך לחזק את עצמאותה הכלכלית והפוליטית.

קידום השלום עם סעודיה והקמת קישור יבשתי בין ישראל למפרץ הפרסי הם שני מהלכים בעלי פוטנציאל אדיר לשנות את פני המזרח התיכון. השלום עם סעודיה יביא ליציבות אזורית חסרת תקדים.יפתח ערוצים חדשים לשיתוף פעולה כלכלי ומדיני, יסייע לבלום את ההשפעה האיראנית, ויקדם נורמליזציה עם מדינות מוסלמיות נוספות. הקישור היבשתי יהפוך את ישראל לגשר יבשתי בין אסיה לאירופה, יקצר משמעותית את זמני השינוע של סחורות, יוזיל עלויות ויפתח שווקים חדשים, ויחזק את מעמדה של ישראל כמרכז תחבורה ותיירות. עם זאת, חשוב לזכור שתהליכים אלו דורשים טיפול עדין וזהיר. הקישור היבשתי מעורר חששות ביטחוניים ופוליטיים במדינות המעורבות, דורש תיאום מורכב והשקעות גדולות בתשתיות, ועלול להיתקל בהתנגדות מצד גורמים אינטרסנטיים. לכן, יש לקדם את שני התהליכים בצורה הדרגתית, תוך התחשבות ברגישויות השונות ובניית אמון בין הצדדים. גישה אורגנית, המבוססת על דיאלוג שקט וצנוע, עשויה להניב תוצאות טובות יותר בטווח הארוך.

מדינת ישראל צריכה לשקול מחדש את ההחלטה לקדם את פרויקט התחבורה בין המפרץ הפרסי לישראל, זאת על מנת לשמור על יחסים טובים עם מצרים, ולהרגיע את הסכסוך מול רצועת עזה. גם מול איראן, הרואה בקישור היבשתי המתוכנן סכנה - מהסיבות שנמנו למעלה, יש סיכוי להפגת מתחים. 

זאת למרות ההשקעות העצומות שבצעה ישראל, בעיקר בהקמת נמל המפרץ בחיפה. מן הראוי הוא להשקיע בשדה התעופה הקיים בחיפה ולהרחיב אותו, במקום לנסות לקשר את הנמל הימי והעיר למפרץ הפרסי. הרחבת שדה התעופה בחיפה והפיכתו לנמל תעופה מרכזי נוסף בישראל, עם קריית תעופה משגשגת, יכולה להיות בעלת יתרונות רבים: הגברת הנגישות לחיפה - שדה תעופה גדול ופעיל ימשוך תיירים, אנשי עסקים ומשקיעים לעיר, ויחזק את מעמדה כמרכז כלכלי ותרבותי מוביל בצפון הארץ. יצירת מקומות עבודה - קריית תעופה תביא לפיתוח עסקים חדשים וליצירת מקומות עבודה רבים בתחומים מגוונים, כמו תעופה, תיירות, מסחר ושירותים. חיזוק הכלכלה המקומית - הגברת הפעילות הכלכלית בעיר תביא להכנסות מוגברות ממיסים ותתרום לפיתוח תשתיות ושירותים עירוניים משופרים. פיתוח בר-קיימא - שדה תעופה מודרני יכול להיות מתוכנן תוך התחשבות בסביבה, תוך שימוש בטכנולוגיות ירוקות וצמצום פליטות מזהמים.


פני הספינקס של מצרים





שירים משולשים - יפן

 


יפן היא בלאגן

הכל הפוך שם

כמו לבנון מכאן


שני פלקטים מדברים

על נעצים חסרים

היכן שהם תלויים


אחד אומר לשני

חסר לי נעץ

והלה נועץ מבט

דג קרפיון נלכד

ברשת לכבוד שבת

ולמטבח בכבוד נלקח


הטבחית בראשו חבטה

באלה אחת כבדה

לאחר שאותו נישקה


הגפילטע פיש יצא

טעים מאוד בארוחה

והסועדים ליקקו מנה

קרפיון יצא מהארון

וחברו הביט בו

ואמר לו בתימהון


הרהיט הזה עקום

והכל בתוכו מבורדק

שלא לומר מלוכלך


לכן יותר עדיף

שבמקום לשחות בים

תשחה באקווריום ודי

האנשים נעשים רעים

אם אין להם

ראשי ממשלה מתחלפים


הכל תלוי בתנועה

אמר חוזה המדינה

כשהשווה אותה לתעופה


המטוס צולל בטיסה

אם אינו נע

וכך קורה בקיסריה

כבר ראיתי נחליאלי

ואולי נדמה לי

עד שזאת הבנתי


עם בוא הסתיו

אנחנו מתכנסים במרחב

ולו יש זנב


שחור כקולמוס רץ

ועימו הוא כותב

כל מה שמאחוריו

עם בוא הסתיו

כולנו נחלשים באחת

בגלל סכנת השפעת


רופא השיניים שוכח

לסתום בשן גומה

והרשימה היא ארוכה


אנו נבלעים בשמיכה

כלוויתן בבטן האדמה

ומייחלים לציפור במעופה

שמה הוא אכזבה

שם יפה לאישה

לו היה בנמצא


באכזיב היא נולדה

ועם הגלים נדדה

מנהריה עד חיפה


נמצאת בכל פינה

ומדרש על לשונה

כאשת תקשורת מנוסה


עוד רקטה נפלה

כמו בשורה מלמעלה

על עיר חרבה


רשימת הנופלים מתארכת

והיא במארז מתפרסמת

או  במארבי ערב


האחראי לה מנסה

להפיץ כל ידיעה

בלי שתהיה רעילה


הוא מתבשם מריחה

של דירה ריקה

שדייריה יצאו למלחמה


הארץ היא טובה

ולו ניתנה לרישתה

כי ה' ציווה


מי יכול לו

והוא שר במקהלה

ביפנית כל מילה