ספרים מקוריים

25.5.2018

ועידת ישראל לתעופה 2018

ועידת ישראל לתעופה 2018 התקיימה בתחילת חודש מאי, בקרית שדה התעופה נתב''ג, בנוכחות קהל של מאות רבות. המופיעים בכנס היו מבכירי עולם התעופה בארץ ובח''ול. הכנס היה מרתק ומקיף, ועסק בעולם התעופה על כל היבטיו.
להלן מושבי הכנס:

  • מושב 1- תעופה ישראלית 2018 – (מח"א לתעופה אזרחית, אילוצי ביטחון, ממשקי תשתיות אוויר וקרקע, תעופה במזרח התיכון, תעופה כנכס אסטרטגי)
  • מושב 2- כלכלה ותעופה - (היבטים כלכליים ברמת המאקרו הקשורים בעולם התעופה, ליסינג, מימון, כ"א ועוד)
  • מושב 3 - הגורם האנושי - (מחסור בטייסים, הטייס העתידי, תהליכי מיון, הכשרה והסמכה, הנדסת אנוש, רפואה תעופתית, אוטומציה בתא הטייס, מעבר השליטה מהאוויר לקרקע)
  • מושב 4 - חדשנות וסייבר בעולם התעופה - (אוטומציה, אוטונומיה, סייבר, מהפכת המידע, כלים בלתי מאוישים, תעבורה, בקרה, מערכות ניווט והנחתה, יזמות)

שני נושאים חשובים בכנס היו: שדה התעופה חיפה, המטוס החשמלי.

שדה התעופה חיפה היה נושא מרכזי בפאנל הראשון והחשוב, בהשתתפות בכירי חברות התעופה הישראליות. שררה אחידות דעים בין המשתתפים לגבי הצורך בפיתוח השדה, שאותה סיכם מנחה הפאנל ביכולת הדבר להביא לתוספת של אלפי מקומות עבודה לאזור, ולחסוך במקביל את הזמן הרב שנדרש להגעה לאזור נתב''ג הפקוק.

נושא שני, בעל קשר בלתי מבוטל, היה פיתוח המטוס החשמלי. בימים אלה מפותח בישראל מטוס מקורי בעל הנעה חשמלית לעשרה נוסעים. המטוס יהיה בעל כושר טיסה אוטונומי. הטיסה לנוסע לא תעלה בו הרבה יותר מאשר כרטיס אוטובוס. הוא מיועד לטיסות בקווים בין עירוניים. 
נציגת חברת אלביט הציגה, במסגרת הרצאה נפרדת, פיתוח ישראלי מהפכני שחיב להשתלב במטוס הזה. הפיתוח, שדומה למשקפי ראית לילה של חיילים, הוא של משקפי ראיה לטיסה בתנאי אל ראות, שיבטלו את הצורך בהכשרה היקרה של שדות תעופה ומטוסים לטיסות אלה. 
ההמצאה תביא להרחבה עצומה של מספר שדות התעופה שיהפכו לפעילים. בנוסף, חלק נכבד מהטיסות ברחבי תבל מתבטל כיום מחמת תנאי מזג אויר, והיכולת לאפשר תחבורה סדירה תמשוך נוסעים רבים.

על אף רוחב היריעה, מרבית הדוברים בכנס התאמצו להציג התמקצעות. חסרה היתה התיחסות לחשיבות התעופה כמו שמתבטאת בספר ''שואה ותעופה'': הצלחתה של כל מדינה תלויה באמצעי התחבורה שלה. חידושים בתחבורה היבשתית והימית יצרו שינויים חברתיים מרכזיים לאורך ההיסטוריה. המצאת המטוס והתפתחותה המואצת באה כהפתעה למין האנושי.