ספרים מקוריים

28.12.2007

בנזיר בוטו נירצחה והיציבות של פקיסטן בסכנה

סלמן רושדי כתב ספר בשם 'בושה', שמתאר את האבות המייסדים של פקיסטן.

אביה של בנזיר בוטו שנרצחה, אשר שלט במדינה זאת שנים רבות, והגנרלים שקמו אחריו, משובצים בעלילה דימיונית, המתרחשת בחלקה בעיירה נידחת בגבול עם איראן.

הספר מתאר את הפוליטיקה הפקיסטנית כמאבק כוחות אישי ואובדני.

רושדי חזה עוד בשנת 1983, שנת פירסום הספר, את התוהו ובוהו הפוליטי שפקיסטן עומדת ליפול אליו.

הספר מסתיים באורח אפוקליפטי, כאשר בפיסקת הסיום מתוארת התפוצצות של פצצת אטום היוצרת פטריה אטומית דמויית אדם. זה ביטוי מסכם של המחאה העיקבית ביצירה נגד הנפוטיזם שפשה בפקיסטן.

שילובה בדימוי זה של בנזיר בוטו ז''ל הוא מתבקש מאליו.

בנזיר בוטו נרצחה והפצצה הגרעינית הפקיסטנית מתקתקת

בנזיר בוטו נרצחה והפצצה הגרעינית הפקיסטנית מתקתקת


26.12.2007

יש קריקטורות מקוריות באתר מפת ארץ הקודש

ההומור הוא התרופה הטובה ביותר לאדם, והקריקטורות הן הכלי ההומוריסטי הטוב ביותר.
באתר דמות האדם של ארץ ישראל נפתח מדור קריקטורות מקוריות.
מפת דמות האדם של ארץ ישראל מאפשרת לפתוח דלת רחבה לתחום זה.
כעמדת תצפית אל המציאות, המפה מעניקה השראה ליצירת קריקטורות בתחומים רבים: מגיאופוליטיקה, דרך פוליטיקה וחדשות מקומיות, ועד ארועים מבדחים ופעוטים מחיי היומיום.
יוצר הקריקטורות במדור הוא אבינועם עמיזן, תחת הכינוי 'אוירה'.
טכניקות האיור הן מגוונות ומתעדכנות מעת לעט.
בעתיד יתכן ויתווספו קריקטורות גם של יוצרים אחרים, וביניהם רנדי גלסברגן.
הכניסה למדור הקריקטורות היא דרך העמוד הראשי של האתר, בכותרת 'קריקטורות' שבתחתית צד ימין של העמוד.
הקריקטורה האחרונה שנוספה עוסקת בשביתת המורים.


המורים, המרצים והאוצר מתחרים ביניהם מי יגיע מהר יותר לבית המשפט
המורים, המרצים והאוצר מתחרים ביניהם מי יגיע מהר יותר לבית המשפט


מקבצי קריקטורות נוספים עוסקים במלחמת לבנון השנייה, ודמויות מהפוליטיקה הישראלית.

24.12.2007

אוירון כסוג של אישיות

יש טיפוסי אישות שונים בספרות הפסיכולוגית. הנפוצה ביותר היא האבחנה בין מוחצן ומופנם, אך יש טבלאות המפרטות סוגי אישיות רבים אחרים, ולמעשה, כל אדם מקוטלג באופן כזה.

טיפוסי האישות התפתחו במהלך ההיסטוריה. בתנך מוכרות למשל דמויותיהם של עשיו איש הציד, יעקוב התם ויושב האוהלים, ויוסף בעל החלומות. המיתולוגיה היוונית היא גלריית דמויות ססגונית ביותר, שמופיעות בה בין היתר דמויותיהם של אתנה אלת החוכמה, ומרקורי רב הפנים, שלימד את בני האדם מקצועות שימושיים רבים.

מרקורי הוא אחד האלים הפופולאריים ביותר בתרבות המערבית. דמותו חלחלה בעקבות הרומאים אל הפגאניזם הצפון אירופאי, והשתלבה בו כדמותו של אודין מלך האלים שתום העין, שעל שמו בלועזית יום רביעי, וודנסדיי. במאה התשע עשרה זכתה דמות אודין, מרקורי, לפופולאריות גוברת, באמצעות האופרות של ואגנר בהן הוא כיכב. הסיבה לפופולאריות היא כי הדמות בעלת הקסדה והסנדלים המכונפים, המעורה בענייניהם של בני האדם, ענתה על הצורך בהסתגלות למציאות של החברה התעשיתית, שבה ניתן להגיע במהירות רבה מאד ממקום למקום והמסחר מפותח מאד.

הטיפוסים השונים שמגלם האדם הם במידה רבה ביטוי של רוח התקופה בה הוא חי. אישיות האדם מתעצבת במידה רבה על פי המרחב בו הוא פועל. מרחב זה מתעצב במידה רבה על סמך האמצעים הטכנולוגיים המרכזיים של התקופה, שהם בעלי השפעה מכרעת על הרווחה האישית.

לדוגמא, דמות המלח היה נפוצה מאד בעולם עד לפני עשרות שנים אחדות.

פופאיי המלח, בסרטים המצוירים מלפני כמעט מאה שנים, מייצג דמות שהייתה נפוצה ברחבי תבל בתקופה בה שלטה התחבורה הימית. פופאיי הוא שרירן, חם מזג, חברתי ופעלתן, כל יכול בנסיבות מסוימות. יש לו את כל התכונות שמלחים סיגלו כדי לשרוד על אוניה וביבשה.

כיום כמעט ונעלמה דמות המלח מן העולם. זאת לאחר שהספינות הפכו להיות משוכללות ומהירות הרבה יותר, ומספר אנשי הצוות בהן הצטמצם באופן דראסטי.

לעומת זאת התפתחה בימינו מאד התחבורה האווירית, ומיליוני אנשים טסים מידי יום במטוסים. האם התפתח כתוצאה מכך אייקון של אישיות שהולם את התקופה בנו אנו חיים?

שחקן כדורגל מפורסם, מלך המבקיעים בליגה הישראלית, אלון מזרחי, זכה לכינוי האווירון, בזכות ריקוד הניצחון דמוי הטיסה לאחר שהבקיע שער. אלון הפך למנחה של תוכנית טלוויזיה אישית בערוץ אגו. שם התוכנית: האוירון. התוכנית התאימה לציבור מסוים, שהזדהה עם הכינוי. הכינוי לא נרכש רק בעקבות הריקוד. הוא ביטוי למכלול רחב של סממני אישיות.

הכינוי אוירון נפוץ למדי, ויתכן ואנו מכירים אישית מישהו שזכה בכינוי זה. זאת דמות שאנסה לתאר ולנתח כאן. היא במידה מסוימת דמותו של מרקורי.

השיר הידוע: רד אלינו אוירון, עליו התחנכו דורות שלמים של ילדים, הוא אחד מן השירים הוותיקים ביותר בזמר העברי, שנכתב בראשית דרכו של עולם התעופה המקומי. באותה תקופה, שנות העשרים והשלושים של המאה העשרים, החלו להופיע גם השירים הארצישראליים שהפכו בימינו לקלאסיקה. בין שירי מולדת לשירי עבודה, היה מי שדאג לבטא באופן תמים ורך את הכמיהה האנושית לפרוש כנפיים ולעוף. המשורר קלע לרגשותיהם של כל הילדים עם שירו:

רד אלינו אוירון, קח אותנו למרום.
נתרומם על ראש עצים, ונהיה כציפורים.
לשמים יד נושיט, כוכבים משם נוריד.
נמלא את הכיסים, מתנות לילדים.

כשהיה האדם מטיפוס אווירון עדיין ילד, השיר האהוב עליו ביותר היה שיר זה. כנער התפתח אווירון האנושי לטיפוס שמרחף תמיד, אך אינו מאבד את האיזון, כי כנפיו פרושות. הוא עובר מנושא לנושא, אינו מתעכב במקום אחד, אך תמיד זוכר היכן היה, ולאן פניו מועדות. הוא נמצא בשלבים של לפני גיבוש התודעה המלאה, במצב בו הוא נכנע עדיין במידה רבה לציווים פנימיים מהוססים, אך עם זאת עקביים ומבטיחים.

לאווירון בשחקים יש קופסא שחורה. זה המתקן שמקליט שיחות בתא הטייס רגע לפני ההתרסקות, ושומר נתונים חיוניים. צבע הקופסא השחורה במטוסים הוא למעשה כתום בהיר, כי הכתום בהיר קל יותר לאיתור בין ההריסות. זה גם צבע נפשו של האוירון האנושי, שהוא לרוב אופטימי.

הקופסא השחורה מתוכננת כך שתמיד תשרוד את ההתרסקות ללא פגע. כך גם מתכנן האוירון האנושי לשרוד את הרפתקאותיו ולהיחלץ מכל פגע, שניות מאסון.

המושג קופסא שחורה קיבל את המשמעות של משהו שלא יודעים מה יש בתוכו, אלא של מה שנכנס אליו ויוצא ממנו בלבד. כך ניתן גם להבין את המבנה הנפשי של האוירון האנושי, שלעיתים נקלע לסיטואציות מוזרות. אין לחקור את המתרחש בתוכו על סמך אנליזה מסובכת של כוחות פרוידיאניים ומנגנונים נפשיים מורכבים. הוא פועל על סמך גירוי, תגובה, ובקרה. הקופסא השחורה בתוכו מקליטה את הכול. אך ביודעו שאין בכוחו לשמור בזכרונו את כל כמות המידע העצומה שהוא נחשף אליה, הוא מסתפק בכך שהוא מקליט בה ציוני דרך בודדים, תוך כדי שהוא ממשיך הלאה.

עם זאת קיומה של הקופסא השחורה חיוני עבורו, והיא משמשת עבורו מדד לשפיות.

תמימותו של האוירון הנער מתרסקת לרוב בעקבות נפילה נוראה, מול הציניות של עולם המבוגרים. בישראל קיבלה התרסקות התמימות את ביטויה בשירי מחאה כמו זה ששרו חיילים שנלחמו במלחמת לבנון הראשונה: רד אלינו אוירון, קח אותנו ללבנון, נילחם בשביל שרון, ונחזור בתוך ארון.

כמו שיש טיפוסי אוירונים, יש גם דאונים. הדאון האנושי הוא הטיפוס שנגרר אחרי האוירון. הדאונים חסרים את המנוע שיש לאווירון, אך הם רגישים יותר למשבי הרוח. הם פסיביים, אך גם רגישים וסתגלנים יותר.

מודל האישיות של האוירון מאפשר הסתגלות לחברה עמוסת מידע, ובאותה עת עמומה למדי מבחינת המסר הערכי הציבורי וההכוונה שהיא מספקת. בחברה כזאת יש צורך חיוני ללמוד כל העת, וקשה מאד לדעת מה ילד יום. בקרב בני הנוער של ימינו נמצאים רבים הזכאים לכינוי זה.

23.12.2007

דמות השור של יבשת אירופה והאיחוד האירופי

בימים אלה נכנסה לתוקפה אמנת שנגן, לפיה מבוטלת ביקורת הדרכונים בין תשע מדינות מזרח אירופאיות לבין יתר מדינות האחוד האירופי. משמעות הדבר היא תנועה חופשית של אזרחים בכל מרחבי אירופה.
לפני ימים ספורים נחתמה אמנת ליסבון, שהיא עריכה מחדש של אמנת האיחוד האירופי. על אף שהאמנה מותירה על כנם את הסמלים הלאומיים של כל מדינה, היא מרחיבה מאד את סמכויות האיחוד בנושאי חוץ ובנושאים נוספים.
בין לבין דיווחה חברת איירבוס על יצור המטוס החמשת אלפים מתוצרתה, וצבר של עוד שלושת אלפים הזמנות. בכך עוברת החברה הפאן-אירופית את בואינג האמריקנית.
אין ספק כי האיחוד האירופי צובר תאוצה.
מה משמעות הדבר?

להלן מפה מואנשת של אירופה בדמות פנים:

דמות אירופה כפני דלעת
דמות אירופה כפני דלעת

המסקנה הראשונה שעולה מהמפה הוא כי הצטרפות רוסיה והמדינות הגובלות בה חייבת להיות המשך ישיר של האיחוד האירופי. לא רק החיבור הגיאוגרפי, אלא גם האנושי והכלכלי מחייבים זאת. המבנה הפוליטי הנוכחי ברוסיה הוא גמיש, ויכול להתאים עצמו להזדמנות זאת.
אגן הים התיכון הוא חלק מ'הפנים האירופאיות' ושותף בלתי נמנע לאיחוד האירופי בעתיד.
כך גם לגבי המזרח התיכון, כולל איראן.

רעיון אנתרופומורפי נוסף, בדרגת האנשה פחותה, אך כזה שעולה בקנה אחד עם סיבלם הרב של היהודים באירופה, הוא של היבשת בצורת דרקון. גופו הוא המישור האירופי מצרפת עד האוראל, רגליו הם חצאי האיים האיטלקי והיווני, ראשו ספרד, וזנבו המפותל סקנדינביה. האיים הבריטיים, שאינם באיור, הם הלהבה הפורצת מראשו.

דרקון כדמות אירופה
דמות אירופה כדרקון

הביטוי המיתולוגי הקדום של צורת הדרקון של אירופה הוא באגדה על זאוס, שהתחפש לפר בכדי לכבוש את הנסיכה אירופה. צורת השור דומה לצורת הדרקון. זאת היא מפלצת בלתי נשלטת, שהדרך היחידה להתמודד מולה היא להתחמק ממנה בזריזות ולהתחכם לה, כמו שעשו המינואים בכרתים בתרגילי האקרובטיקה שלהם על גבי שוורים, וכמו שעושים כיום הספרדים במלחמות השוורים שלהם.
מהזיווג בין אירופה לזאוס נולד מינוס, אבי התרבות המינואית בכרתים, שהיא גם ערש התרבות האירופאית. הזהות בין השם האנושי למושג המתמטי [ - ] אינה מקרית כלל וכלל, לאור הרקע המיתולוגי - אנתרופומורפי שתואר כאן.

אירופה רוכבת על זאוס, שמפתה אותה כשהוא מתחפש לשור

האם האיחוד האירופי יהיה 'דרקון' שאינו מקבל לשורותיו מדינות איסלאמיות, או 'פנים' שיכלילו בתוכם גוונים רבים יותר?
האמריקנים יגיבו להתחזקות האיחוד האירופי באמצעות הידוק הקשרים עם מדינות דרום אמריקה, ליצירת גוש פוליטי וכלכלי אחד.
גם תגובת סין תהיה דומה, בצורת הידוק הקשרים עם מדינות דרום, מזרח, ומרכז אסיה.


את גורל מדינת ישראל לנוכח התחזקות האיחוד האירופי אפשר לשער בדימיון בלבד. האם מעמדה יתחזק או ייחלש לנוכח התעצמות האיחוד? האם תצטרף לאיחוד או תישאר 'עם לבדד ישכון'?

בעזרת מפת ארץ הקודש בדמות האדם ניתן להתמודד עם כל תרחיש אפשרי.

21.12.2007

קומפיוטר או קומפוט - המחשב הוא מעבד מזון

הקומפיוטר אינו הארץ המובטחת. יש בו שגיאות תוכנה ותקלות טכניות רבות, המעכבות את האדם הממוצע מתיפעול רצוף, ושולחים אותו למסע צליינות אינסופי של חיפוש אחר אוצרות אבודים של מיומנות טכנית.

צרכני הקומפיוטר המיואשים חייבים להתגבר על מפח הנפש הזה, הגורם להם לחוש כאילו שיכלם הפך לקומפוט. יש עצה אחת בנדון, העשויה לעזור בפרט לנשים ולחובבי הבישול. העצה היא להתייחס לקומפיוטר כאל מיתקן לעיבוד מזון.

כמו בבישול, הקומפיוטר מעבד מרכיבים שונים, שהם המידע המוכנס לתוכו. לכן הצעד הראשון הוא לבדוק אם יש בו מספיק זיכרון פנוי, כמו שבודקים את המצרכים לפני שמתחילים לבשל.

ניתן לעשות זאת באמצעות לחיצה אמיצה עם המקש הימני בעכבר על סמל הדיסק הקשיח, שבדרך כלל מכונה C. רואים אז סימלון של עוגה עגולה, הפרוסה לשתי פרוסות. הפרוסות מייצגות את נפח הזיכרון הפנוי בדיסק לעומת הזיכרון בשימוש.

מרכיב חשוב נוסף מתחום האפייה המצוי בקומפיוטר הוא ה'עוגיה', COOKIE. העוגיות הן קבצים קטנים, אשר מוחדרים אוטומטית למחשב כאשר מבקרים באתרים מסוימים.

חלק ניכר מהעוגיות הן עוינות ועלולות לשבש את פעולת הקומפיוטר. חובה שתהיה במחשב תוכנה טובה להסרת עוגיות, ויש להפעיל אותה מידי יום.

חייבים כמובן לבדוק אם יש וירוסים, אחרת ה'מזון' יהיה מזוהם. תוכנת אנטי וירוס טובה מסוגלת לזהות ולהסיר וירוסים באופן אוטומטי, אך אין לסמוך רק עליה. יש להיזהר מלהוסיף לקומפיוטר תכנים חשודים.

בדומה לכלי המטבח, כולל המחשב רשימה ארוכה של אמצעים לעיבוד חומר הגלם הנכנס לתוכו, שרק בחלק קטן מהם משתמשים ביומיום.

ה'כלים' מופיעים בשורת ה'תפריט', שאינו תפריט של המנות המוצעות במסעדה, אלא של אפשרויות הפעלה טכניות שונות.

באמצעות כניסה ל'כלים' בשורת התפריט בדפדפן האינטרנט, ניתן למחוק מהקומפיוטר את קבצי האינטרנט הזמניים. אלה הם דפים שנישמרים כדי לחסוך את זמן ההורדה שלהם.

בשורת התפריט יש מספר פעולות נוספות שכדאי לבצע, וביניהן חסימת פריטים מוקפצים. אין הכוונה למוקפץ תאילנדי או סיני, אלא לדפי האינטרנט הקטנים והמעצבנים שנפתחים בעת גלישה לאתרים רבים.

בשורת התפריט יש גם מסננת. המסננת אינה לפסטה, אלא לאתרים שרוצים לחסום את הביקור בהם, כמו אתרים למבוגרים בלבד.

אם נמנעים מ'מזון מהיר' אז הקומפיוטר מתחיל לעבוד כשורה.

לוח האם, MOTHER BOARD, הוא חלק מרכזי בקומפיוטר שדואג לכל הצרכים הבסיסיים, כמו אימא יהודיה.

הקומפיוטר בכללו מורכב מ-CHIPS. הצ'יפים, או שבבים בעברית, הם רכיבים זעירים, המתחברים יחד ליצירת המחשב. הם מזכירים את הצ'יפסים הבודדים המרכיבים את מנת הצ'יפס המלאה.

השיטה הנפוצה ביותר כיום להורדת קבצי סרטים גדולים מהאינטרנט נקראת טורנט, TORRENT, מה שמזכיר לכולם עוגת טורט מפוארת שאוכלים ממנה בסתר.

אפשר לחזות עתיד בו המונחים של הקומפיוטר יילקחו ברובם מתחום הפעילות במטבח. במקום מונחים טכנולוגיים קשוחים, שאף אחד אינו יודע מנין באו ולמי הם פונים, אנשים יתחילו לכנות את כל חלקי ותהליכי הקומפיוטר במונחים ידידותיים יותר, מתחום מתכוני האוכל.

לחברת APPLE [תפוח], הייתה התחלה טובה בכיוון זה. אך הם פיתחו את הקומפיוטר MAC [שם משאית], במקום את CAKE [עוגה].

החברה הגדולה ביותר בתחום המחשבים, מיקרוסופט שעקפה את 'אפל', מורכבת מהמילים MICRO ו-SOFT.
מילים אלה מתקשרות למזון. 'מיקרו' פירושו 'זעיר' ו'סופט' פירושו 'רך'. אלה תכונות שאנו אוהבים באוכל מהיר, ומצויות בשפע בשקיות החטיפים. מיקרוסופט נישאה על גלי ההצלחה יחד עם המיקרוגל, שהפך לחלק בלתי נפרד מהמטבח באותה תקופה שהמחשב הביתי נכנס לשימוש. המוצר המרכזי של החברה נקרא תוכנת 'חלונות'. זה שם ביתי, שמעורר תיאבון כמו מראה חלון המיקרוגל.

חברת 'גוגל' עשתה צעד ענק קדימה בתחום זה. השם 'גוגל' מתקשר מיד בדימיון ל'גוגל מוגל', ביצה רכה ששותים כשחולים, עם קצת חלב ודבש. אין פלא שהחברה היא כיום במקום הראשון ברשימת המותגים העולמית, ועשויה לעקוף בקרוב גם את מיקרוסופט בהכנסותיה.

גוגל השאירה הרחק מאחור את 'יאהו' מיתחרתה העיקרית, שדהרה עד אפיסת כוחות עם שם שמזכיר חציר. לו היתה יאהו משנה את שמה ל-HOT, 'חם', היו כולם מקשרים אותה מיד לאוכל חם וטעים. חברת כבלים ישראלית עשתה זאת, ומיד חזרה למסלול ההצלחה.

LAPTOP, המחשב הנייד, הוא מאד אופנתי. פרוש הפועל LAP באנגלית הוא ללקק. המפרסמים נותנים תחושה כאילו קל להפעיל את הלפטופ כמו ללקק גלידה. זאת למרות שמבחינות רבות המחשב הביתי, כמו אוכל ביתי, בריא יותר לשימוש.

אם נראה בקרוב חברות ומוצרי מחשב עם שמות כמו אננס, סטייק, קצפת ועוד, נקווה שהשם יצדיק את התוכן, ונישאר עם טעם טוב בפה.